Eksik dişler sevimlidir ama sadece çocuklarda:) Yetişkinlerde eksik dişler hem estetik hem de sağlık açısından problemler doğurmaktadır. Kaybettiğiniz dişlerinizi geri kazanmak için neler yapılabilir gelin bunu inceleyelim.
Eksik dişleri yerine koymak için kabaca 3 seçeneğimiz var diyebiliriz.
Protez ve implant planlamasında birçok faktör planlamayı ve hasta memnuniyetini etkiler;
Bu faktörler göz önüne alınarak bir planlama yapılmalıdır. Seçeneklerimizin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları değerlendirilmelirdir. Kabaca diş eksikliği tedavisi hakkında bilgi edindiğimize göre bugün bu yazımızda bu tedaviler arasından günümüzde iyice popüler hale gelmiş olan “İMPLANT” tedavisine odaklanalım. İlk sorulması gereken soru;
İmplant Nedir?
İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene kemiği içerisine yerleştirilen çoğunlukla titanyumdan yapılan vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.
Tek diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan eksik dişi tamamlamak mümkün olabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür. Tam dişsizlik durumlarında özellikle alt çenede kullanımı zor olan, ağızdan sürekli çıkmaya eğilimli hareketli protezleri implantlar sayesinde sabitlemek mümkündür.
İmplant, tek tedavi seçeneği olmasa da ; en iyi tedavi seçeneğidir.
İmplant Kimlere Uygulanabilir? / Kimlere Uygulanması Daha Zordur?
18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanabilir.
Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Yani yeterli kemik yüksekliği, kalınlığı ve yoğunluğu var mı diye kontrol edilir. Bunun için “Bilgisayarlı Tomogrofi” de kullanılabilir.
İmplant başarısı için çeşitli risk faktörleri vardır;
Bu risk fakltörleri değerlendirilip kontrol altına alındıktan sonra implant cerrahisi yapılmalıdır. Dişler çekildikten sonra ne kadar zaman geçtiği kontrol edilmelidir. Genellikle çekim yerlerinin iyileşmiş ve kemikle dolmuş olmasını isteriz. Bu da çekimden sonra 2,5-3 ay gibi bir süreye denk gelir.
Bazı durumlarda özellikle tek diş çekimlerinde, çekimden hemen sonra implant yerleştirilebilir. Bu çekilen dişin ve kemiğin enfeksiyon durumuna, çekilen dişin boyutlarına ve implantın yerleştirilir yerleştirmez hareketsiz (stabil) olup olmayacağına göre hastadan hastaya değişiklik gösterir.
İmplant Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi altında işlem yapılır. Kemik genişlikleri ölçüldükten sonra yumuşak dokuda kesi oluşturulur. Daha sonra özel İmplant setleri ile kemik içine implant yerleştirilir. Bu aşamada 2 seçenek vardır. Tek aşamalı ya da 2 aşamalı işlem. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. 3 ila 6 ay iyileşme ve kemikleşme (kemikle kaynaşma) için beklenir. Sonra bu sürenin sonunda ölçüleri alınır ve implant üzeri protetik uygulaması yapılır.