“Diş fırçanızı en son ne zaman değiştirdiniz?” Eğer bu sorunun cevabını hatırlayamıyorsanız durum vahim demektir. Bunu sizi utandırmak ya da kınamak için sormuyoruz tabiki amaç doğruyu öğrenip yardımcı olmak.
Öncelikle diş fırçalamamızdaki amacın ne olduğunu tam kavrayalım. Kısaca dişleri temizlemek. Yani dişeti hastalıkları ve diş çürüğünün ana nedeni olan “Dental Plağı” diş üzerinden uzaklaştırmak. Peki nedir bu dental plak kısaca bundan bahsedelim. Dental plak; dişler üzerindeki temizlenemeyen gıda artıklarının içinde bakterilerin üremesi ile oluşan mikrobial püremsi bir tabakadır. Plak içerisindeki bakteriler şeker tüketip asit oluştururlar. Bu asit de dişlerde yıkıma yol açar. Yani plak mutlaka temizlenmelidir.
Sabah – akşam düzenli diş fırçalayan bir bireyin fırçası buna paralel düzenli olarak yıpranır. Kılları yıpranan ve yapısı bozulan bir fırçanın etkin temizlik yapması beklenemez. Aynı zamanda fırçada düzenli bakteri birikimide olur. Özellikle fırça açıkta banyo, tuvalet gibi bir mekanda duruyorsa bu bakteri çeşitliliği daha da fazla olur.
Bütün bu nedenlerden dolayı fırçamızı “3 Ayda 1” değiştirmeliyiz. Sıra “Peki değiştirdikten sonra nasıl muhafaza etmeliyiz? “ sorusuna geliyor. Onun da cevabı basit ; fırçamızı dik bir şekilde kapak kapatmadan bir bardak ya da fırça kutusu içinde muhafaza etmeliyiz. Kurumasına izin vermeli nemli bırakmamalıyız.